Kaj vse nam narava ponuja. »Ni da ni!« Zgodnja pomlad nas
pozdravlja z zelenimi odtenki, z zvončki in trobenticami, z vonjem zorane
zemlje, z zvoki brenčanja čebel in čmrljev … Še več, pozdravlja nas tudi z
užitnim rastjem.
Čemaž ali divji česen, raste od marca do junija, vmes pa enkrat
zacveti. Da, to je tisti močan vonj, ki nas pospremi na sprehodu skozi gozd in
spominja na česen. Priznam, meni je
vedno smrdel - nisem ljubiteljica česna. Vedno sem že vnaprej vedela na kateri
sprehajalni poti ga bova z mojim štirinožcem zaznala. No, on je bil gotovo bolj
pozoren na druge vonjave. Te dni pa je nastal (moj) prvi čemažev namaz …
Naberi liste čemaža, kar celo košaro. Doma ga operi in
odstrani žužke, te spusti nazaj v naravo - resno mislim! Liste posuši in jih
na drobno sesekljaj. Ne, ne na roke, z mešalcem. Mešanici dodaj olivno olje in
sol ter dobro premešaj. Lahko dodaš tudi zdrobljene pinjole, pistacije ali
mandlje. Lahko tudi kaj po svojem okusu, jasno. Pesto vloži v kozarec in ga
shrani v hladilnik. Veš, ena košara nabranega čemaža bo ravno za en kozarec.
Primeren je za dodatek k solati, za juho, za na kruh, … Receptov tako
ali tako ne zmanjka! :)
Potem so tu trobentice. Lepe, rumene, piskajo in za
pohrustat. Tudi zdravilne so, pravi pater Simon Ašič. »Blaži in
odpravlja kašelj,« je zapisal. To nanju je s sestrico prepričalo, kašljava
namreč že tri dni. Že sva se s košarico znašli sredi gozda in pričeli nabirat
cvetove, samo cvetove trobentic. »Naberiva še vijolice,« je rekla Renee. »Ne,
te so pa strupene,« sem ji odvrnila in se ji, buča, zlagala. Koliko si že imela
biologijo, Alison? Ni ti šla slabo, kajne … Vidiš, take zadeve pozabiš, ker nisi skavtinja. Pater Simon Ašič ali pa Google, če
hočete, pravita, da so tudi vijolice uporabne in užitne. Ponovi vajo in sva šli
še po vijolice. Veš kaj je nastalo? Odlična solata in domači čaj.
Naberi cvetove, samo cvetove trobentic in vijolic. Doma jih
operi in tisto z žužki naredi enako kot pri čemažu … Resno mislim! V lonček z
vrelo vodo stresi cvetove trobentic in vijolic in lonček pokrij. Počakaj 5
minut in nato odcedi. Poskusi ga! Ni tak kot »Babičin čaj«. Je pa domač, iz
narave, tak zastonjski. Za boljši okus ga sladkaj s sladkorjem ali medom.
Iz čemaža, vijolic, trobentic, ... lahko nastane 1001 okusna jed ali pijača. Od vina do muffinov. Najbolje pri vsem tem pa je, da lahko eksperimentiraš in izumljaš svoje stvari.
Pa še tista zadeva s solato: motovilec, kuhan krompir, trobentice, vijolice in drobne marjetice.
Ta narava je res zakon! In hvala Bogu, da sem iz vasi ... :)
Na vojolice pa res ne bi pomislila! ;)
OdgovoriIzbriši