nedelja, 22. marec 2015

Trobentice, vijolice, marjetice in mizica pogrni se!

Kaj vse nam narava ponuja. »Ni da ni!« Zgodnja pomlad nas pozdravlja z zelenimi odtenki, z zvončki in trobenticami, z vonjem zorane zemlje, z zvoki brenčanja čebel in čmrljev … Še več, pozdravlja nas tudi z užitnim rastjem.

Čemaž ali divji česen, raste od marca do junija, vmes pa enkrat zacveti. Da, to je tisti močan vonj, ki nas pospremi na sprehodu skozi gozd in spominja na česen.  Priznam, meni je vedno smrdel - nisem ljubiteljica česna. Vedno sem že vnaprej vedela na kateri sprehajalni poti ga bova z mojim štirinožcem zaznala. No, on je bil gotovo bolj pozoren na druge vonjave. Te dni pa je nastal (moj) prvi čemažev namaz …

Naberi liste čemaža, kar celo košaro. Doma ga operi in odstrani žužke, te spusti nazaj v naravo - resno mislim! Liste posuši in jih na drobno sesekljaj. Ne, ne na roke, z mešalcem. Mešanici dodaj olivno olje in sol ter dobro premešaj. Lahko dodaš tudi zdrobljene pinjole, pistacije ali mandlje. Lahko tudi kaj po svojem okusu, jasno. Pesto vloži v kozarec in ga shrani v hladilnik. Veš, ena košara nabranega čemaža bo ravno za en kozarec. Primeren je za dodatek k solati, za juho, za na kruh, … Receptov tako ali tako ne zmanjka! :)



Potem so tu trobentice. Lepe, rumene, piskajo in za pohrustat. Tudi zdravilne so, pravi pater Simon Ašič. »Blaži in odpravlja kašelj,« je zapisal. To nanju je s sestrico prepričalo, kašljava namreč že tri dni. Že sva se s košarico znašli sredi gozda in pričeli nabirat cvetove, samo cvetove trobentic. »Naberiva še vijolice,« je rekla Renee. »Ne, te so pa strupene,« sem ji odvrnila in se ji, buča, zlagala. Koliko si že imela biologijo, Alison? Ni ti šla slabo, kajne … Vidiš, take zadeve pozabiš, ker nisi skavtinja. Pater Simon Ašič ali pa Google, če hočete, pravita, da so tudi vijolice uporabne in užitne. Ponovi vajo in sva šli še po vijolice. Veš kaj je nastalo? Odlična solata in domači čaj.






Naberi cvetove, samo cvetove trobentic in vijolic. Doma jih operi in tisto z žužki naredi enako kot pri čemažu … Resno mislim! V lonček z vrelo vodo stresi cvetove trobentic in vijolic in lonček pokrij. Počakaj 5 minut in nato odcedi. Poskusi ga! Ni tak kot »Babičin čaj«. Je pa domač, iz narave, tak zastonjski. Za boljši okus ga sladkaj s sladkorjem ali medom. 



Iz čemaža, vijolic, trobentic, ... lahko nastane 1001 okusna jed ali pijača. Od vina do muffinov. Najbolje pri vsem tem pa je, da lahko eksperimentiraš in izumljaš svoje stvari. 

Pa še tista zadeva s solato: motovilec, kuhan krompir, trobentice, vijolice in drobne marjetice. 


Ta narava je res zakon! In hvala Bogu, da sem iz vasi ... :) 


1 komentar: